Фикоцијанин синото чудо – штити и прочистува

 

Една од најважните состојки содржани во спирулинта е Фикоцианинот. Пигмент со сино боја кој го има единствено во спирулината.

Исто како хлорофилот тој абсорбира многу сончева енергија. Тие заедно и даваат плаво зелена боја на спирулината. Фикоцијанинот е моќен антиоксидант. Тој ги подржува бубрезите и црниот дроб при прочистување и детоксикација на организмот. Клетките на бубрезите и црниот дроб за време на овие процеси се изложени на голем ризик под дејство на јаки токсини и слободни радикали. Фикоцијанинот ги штити бубрезите за време на целиот процес што преставува двојна заштита.

Фикоцијанинот го зајакнува системот за имунитет , и стимулира стварање на бели крвни зрнца.

Во една студија група луѓе, две недели биле третирани со фикоцианин, групата покажува зголемена активност на лимфниот систем и забрзано создавање на бели крвни зрнца(лимфоцити) . Генерална функција на лимфниот систем е да се одржи здравјето на органите во телото, штити од рак, чиреви, крварење на хемороидии други болести. Овие резултати укажуваат дека фикоцианинот дејствува не со директен напад на ракот туку со јакнење на отпорноста на организмот преку лимфниот систем.

Во друга студија кинески каучници докажуваат дека фикоцианинот стимулира хематопоеза (создавање на крв) и стимулација на хормонот еритопоетин ЕПО.

ЕПО се создава во здрави бубрези и ги стимулира матичните клетки од коскената срж да ствараат нови бели крвни зрнца. Студијата исто така покажува дека фикоцианинот стимулира да стварање ан нови бели крвни зрнца дури и кога матичните клетки од коскената срж се оштетени од токсични материи или радиација.

 

Слични статии